Har du Täckesångest?
Med hösten kommer täckessäsongen och det finns väl få andra saker som väcker så mycket tankar, osämja och diskussioner. Åsikter om hur mycket täcken en häst behöver skiljer sig enormt beroende på vem du frågar. En del tycker att det viktigaste är att hästen inte fryser och täckar på mycket och tidigt. Att hästen kan bli för varm är inget som bekymrar dem. Andra är snudd på täckesmotståndare och anser att de allra flesta hästar klarar sig utan täcken i de allra flesta väder. De täckar bara i extremfall, eller inte alls.
Sedan finns det de som inte kan sluta studera väderappen, som byter täcke från dag till dag, och gärna flera gånger om dagen ifall de har möjlighet. Allt hänger på temperatur, vind och nederbörd. Över 15° inget täcke såvida det inte regnar, och/eller blåser. Fast lite lätt bris gör ju inget, såvida det inte är risk för regn förstås… Ska täckeshalsen på eller av, och hann regntäcket verkligen torka under natten eller är det blött på insidan när det ska sättas på på morgonen. Om det är kallt på morgonen och varmt fram på dagen blir det ett riktigt gissel, då behöver man ta av täcket på förmiddagen och hur ska det gå till när man är på jobbet?
Vilken täckesperson är du?
Och vad är egentligen problemet, kan inte alla bara få bestämma själva hur mycket täcken de vill ha på sin häst? Jo, i praktiken är det ju så. Men precis som med mycket annat kan hästägarens välvilja här leda till obehag för hästen. Som hästägare har man en skyldighet att ta del av fakta och forskning för att hålla sig uppdaterad och på så vis kunna göra de rätta valen för sin häst.
Den som tycker sig vara en god hästägare så länge hästen inte fryser och därför täckar på rejält för säkerhets skull missar ofta det faktum att hästar inte fungerar som oss människor när det kommer till värmereglering. Hästar är inte alls så känsliga för kyla som vi är. Alltså, bara för att hästägaren fryser behöver inte hästen göra det.
Det finns många parametrar som påverkar hästens temperatur och viktigast av dessa är foderstaten. En energirik kost gör att hästen bättre håller värmen, och att öka högivan med 1-3 kg/ dygn är oftast mer effektivt än att sätta på ett extra täcke.
En grundregel är att en klippt häst behöver täcke eftersom man tagit bort dess naturliga skydd, pälsen. Det här gäller alla raser. Ibland kan man höra att en islandshäst inte behöver täcke trots att den är klippt, just för att det är en islandshäst. Det stämmer naturligtvis inte. Tar man bort pälsen måste man ersätta den med täcke.
Men hur tjocka eller hur många täcken behöver man ha då? Ett vanligt termotäcke på runt 200 gram ska räcka på den klippta hästen, ända ner till -10 grader. Blir det kallare än så, ge extra grovfoder. Med för tunga täcken finns risk för att hästen ska få ont i ryggen eller att cirkulationen störs. Mycket täcken hindrar också ofta hästen att röra sig fritt när det stramar och spänner. En häst med tjocka täcken står mer still, vilket påverkar hälsa och hållbarhet. Skaderisken ökar också. Förutom skav från täcket kan hästen fastna och göra sig illa på gjordar och bensnören.
Dubbla täcken är inte att rekommendera. Förutom att det blir tyngre och mer som kan strama på hästen kommer täcket ovanpå att trycka ner täcket under så att luftspalten plattas till. Då sker lite samma sak som när du har för tjocka sockor i skorna, luften försvinner och du fryser mer om tårna istället för tvärtom.
Tjocka täcken kan också göra hästen för varm. Förutom att känna obehag kan den bli fuktig under och utveckla svamp och regnskållor i huden.
Blåst och nederbörd är de viktigaste parametrarna att ta hänsyn till när man täckar hästen. Här spelar det också roll hur hagen ser ut. Finns det regn- och vindskydd? Finns det gott om plats för hästen att röra sig och har den kompisar? En häst som står mycket still i en liten hage utan skydd är förstås i större behov av täcke än en som går med kompisar i en stor hage med skydd.
Så, behöver den oklippta hästen aldrig täcke? Nja, det beror lite på. Hur mycket päls sätter hästen? En oklippt Islandshäst eller Shetlandsponny med lång och tjock päls behöver i stort sett aldrig täckas. Men en häst som är mager eller gammal behöver skyddas mot vind och väta. Vissa raser och individer sätter inte så mycket vinterpäls och då kan de behöva ett regntätt täcke när det är dåligt väder trots att de inte är klippta.
Du som gärna byter täcke flera gånger om dagen kan ta det lugnt. Hästen har en bra värmereglering och kan ha samma täcke i ganska skiftande temperatur. Tänk dock på att inte täcka på hästen en kylig morgon om det blir soligt och varmt fram på dagen.Det är bättre att den blir lite kall på morgonen än att den överhettas mitt på dagen.
Om hästen fryser ser du det på att den skakar eller reser pälsen. Så länge hästen inte fryser hela dagarna mår den bäst av så lite täcken som möjligt.
Slutligen, behöver en klippt häst ha halstäcke? Forskningen säger nej! Hästen avger inte så mycket värme på halsen, därför räcker det med täcke på kroppen för att den klippta hästen ska hålla värmen.
Låt inte din egen känsla bli det som styr täckesvalen i vinter. Läs på om hur hästen faktiskt fungerar och välj täcken utifrån det. DET är bra hästägande!
Therese
Lämna en kommentar
Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända