Lyssna på de små signalerna

Jag läste just en forskningsartikel i Hippson. Den beskrev en stor okunskap hos hästägare vad gäller att tyda hur hästen signalerar rädsla. Enligt artikeln kunde hästägarna i fråga endast uppfatta väldigt starka reaktioner som att hästen kastar sig, reser sig eller flyr. Mer subtila signaler som hästens ansiktsuttryck eller att den var avvaktande i sina rörelser uppmärksammade de inte.

 

När vi pratar om säkerhet i samband med hästhantering är det lätt att fastna i diskussioner om huruvida hjälmen ska vara på, vilka skor som är lämpliga samt vilken utrustning som ger oss bäst kontroll över hästen. Det är förstås bra och viktigt för olyckan kan vara framme när man minst anar det ibland. Men det allra viktigaste när det kommer till säkerhet är att vi lär oss tyda hästens signaler. På så vis kan vi låta bli att förvärra potentiellt farliga situationer och till viss del undvika dem helt.

 

För att lära sig förstå hästens signaler krävs förstås att man spenderar mycket tid med hästar. Det krävs också att man är uppmärksam. Kan det vara så att mobiltelefonen, hörlurarna och kompisarna tar fokus från hästen på ett sätt som gör att vi blir oförmögna att lyssna på den? Kan det också vara så att vi inte tar oss tid nog? Allt ska gå fort. Ridningen prioriteras och det slarvas med rykt, visitering och annan samvaro med hästen.

 

SÅ, vad är det för tecken vi ska hålla utkik efter när det kommer till rädsla? Det beror ju förstås lite på i vilken situation hästen blir rädd. Blir den plötsligt skrämd eller är den mer eller mindre rädd konstant? På ridturen kan det handla om spänd vaksamhet, frustningar, ovilja att gå fram eller kast åt sidan. I andra situationer kan vi se allmän spändhet i musklerna, uppspärrade ögon och spänt ansiktsuttryck. Kanske hästen ”fryser fast” Vissa hästar är snabba att bli utåtagerande och kanske slänger sig, ryggar eller försöker fly. Andra hästar blir inåtvända och visar kanske inget annat än spändhet och undvikande rörelser med huvudet. Ofta är det just de hästarna som är mest rädda. Tragiskt nog är det också de som blir mest missförstådda.

 

Vad händer om vi missförstår hästens rädsla och pressar eller bestraffar den? Då kommer hästen känna ännu mer rädsla och obehag inför samma situation nästa gång. Att pressa en häst som är rädd kan också leda till en farlig situation där hästen agerar i panik eller desperation.

 

När vi skulle provrida Whisper hade vi fått beskrivet en väldigt lugn och snäll ponny som även skulle kunna passa för ridskola. När vi träffade honom i stallgången för första gången såg vi en mager och livrädd ponny, blickstilla och spänd som en fiolsträng. Jag vet inte riktigt vilken del av mig som bestämde sig för att köpa (han var ju inte alls den läromästare vi tänkt oss och egentligen alldeles för dyr för att vara i så dåligt skick). Var det den del av mig som såg en trevlig ponny med potential eller den del som bara ville ta hem och ösa kärlek över honom, som ville rädda honom.

 

Även om vi fortfarande jobbar på hans trygghet och självförtroende och han fortfarande är långt ifrån den ponny han skulle kunna bli är jag så glad att jag tog det beslutet. Mitt hjärta går itu när jag tänker på hur det hade kunnat gå för honom om han hamnat någonstans där man inte förstod sig på hans rädsla.

 

En rädd häst kan med fel hantering bli en farlig häst. Lyssna på de små signalerna och kom ihåg, det kan faktiskt vara dig hästen är rädd för.

 

 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända